Thee rondreis 2019

Thee rondreis Sri Lanka 2019.

Op 7 januari vertrok ik naar Sri Lanka voor een reis langs theeplantages, theefabrieken en de theeveiling in Colombo. Een reis vol verrassingen die je een goed beeld geven van de producten waar wij mee werken en het dagelijkse leven van de bewoners van dit prachtige eiland.

08-01-19

Na een kleine 18 uur en 8500 km vliegen word ik opgehaald van het vliegveld in Negombo en de taxichauffeur ontvangt mij met een prachtig welkom en hangt een frisse orchideeën ketting om mijn hals. Hij brengt mij naar een van de nieuwste hotels in Colombo, Hotel Cinnamon Red, op loopafstand van de Indische Oceaan. Op deze eerste avond worden wij verwacht in een prachtige binnentuin midden in Colombo waar een keur aan typisch eten uit Sri Lanka wordt geserveerd. Ook maak ik hier kennis met de groep waarmee ik de komende dagen de reis ga maken en die ons naar de mooiste plekken/plantages van het land vergezellen.

09-01-19

Vandaag begint de dag al op tijd en verzamelen wij ons voor de eerste trip. Wij brengen een bezoek aan de theeveiling waar we ons eenmaal binnen kunnen verbazen over de hoeveelheid thee die hier dagelijks wordt geveild. Het is een vakmanschap en razendsnel wordt er gereageerd op het aanbod en laat de veilingmeester in een snel tempo de hamer klinken. De diverse plantages bieden hun thee uit de diverse regio’s aan waarna er een cataloog wordt samengesteld van de te veilen theesoorten. Per dag worden er wel een 3000 soorten aangeboden. Na het bezoek aan de veiling vertrekken wij naar Hatton, de eerste theefabriek Kenilworth waar een uitleg van het proces zal worden gegeven. De hele groep wordt hier ontvangen en krijgt wederom een prachtig kleurige ketting om en wordt er door de dames van het ontvangst comité een bindi ( rode stip ) op ons voorhoofd geplaatst waardoor ons enige bescherming zou worden geboden aldus het Hindoeïsme. Na een korte presentatie worden wij rondgeleid door de fabriek waar de geur van thee de ultieme verbondenheid met dit prachtige product nog eens wordt bevestigd, thee is niet zo maar een product. De theewereld is een op zichzelf staande cultuur die gezondheid van lichaam en geest verbindt met de natuurlijke schoonheid van de theeblaadjes die in veel variaties worden aangeboden. De Ceylon Kenilworth is een zwarte thee die wordt verbouwd op de Kenilworth theeplantage in Kandy in het Dimbulla District die in de fabriek in Hatton wordt verwerkt tot de thee die wij u aanbieden.

10-01-19

Vandaag bezoeken wij o.a. Pedro’s theefabriek in Nuwara Elia en is te zien hoe de thee gebroken, gefermenteerd en gedroogd wordt en verwerkt tot diverse gradaties thee. De productie vergt veel man ( vrouw ) kracht en voor de plaatselijke bevolking komt dat uiteraard goed van pas. De thee en de productie daarvan zijn gecertificeerd - UTZ -, terwijl de blending van de thee pas na verkoop op de veiling in Colombo plaats vindt. Ook bezochten wij de Waltrim theefabriek waar wij net als bij de eerder genoemde fabrieken een tea-tasting mogen doen en de smaak, diversiteit en karakters van de thee mogen testen. Waltrim is gelegen in het hooggelegen Dimbulla ( regio van Sri Lanka ). Deze thee heeft veel smaak en robuustheid, voor de theeliefhebber die de affiniteit heeft met sterke, volle bodys met karakter. Geschikt om met melk te drinken of als een op zichzelf staande thee. Ook brachten wij een bezoek aan de theefabriek, Radella Estate. Bij deze kleine fabriek werkt men enkel met groene thee, het eindresultaat van de bewerking die een enkeling de wenkbrauwen wel deed fronzen is compleet anders dan je mag verwachten bij de verwerking van groene thee, misschien haalde de persoon die uitleg gaf een en ander door elkaar. Het is ook niet niets als er ineens 18 personen om je heen staan en je het hemd van het lijf vragen. Maar goed, het eindresultaat mocht er zijn en wij gingen weer op pad naar een volgend avontuur.

11-01-19

Het bezoek van vandaag begint bij een kleine, Fairtrade/Organic plantage van Cooperative farmers in Kotakithula. Een bijzondere ervaring en goede uitleg over het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen en hoe men nieuwe aanwas theeplanten zelf verbouwd. De gastvrijheid van een compleet gezin, ouders kinderen en kleinkind zijn als een warme deken. Na het genot van een kopje biologisch verbouwde thee met een stuk cake was dit bezoek net als al die andere bijzondere momenten een waardevol geschenk. Vervolgens rijden wij naar de Avonlea theefabriek waar enkel biologisch verbouwde thee wordt verwerkt en verpakt in grote zakken. Ook hier is een ontvangst bijzonder met thee fruit en andere specialiteiten en zijn de werknemers behulpzaam bij de uitleg van de diverse processen. Na afloop maakt een presentatie het bezoek compleet, en zoals bij andere bezoeken krijgen wij ook hier thee mee naar huis die in deze fabriek is verwerkt. De bijzondere ervaring die ons hierna stond te wachten staat in mijn geheugen op een bijzonder plekje. Het bezoek aan de Dambatenne Estate, Lipton Seat de plek waar Sr. Thomas Lipton een landgoed bouwde en plantages aanlegde waar heden ten dage nog steeds de waardevolle plantages smaakvolle thee met karakter verbouwt. Een prachtige tuin waar aapjes hun apenstreken met o.a. het drinken uit een glas van een van de gasten het verblijf daar verrassend maakte. Het huis waarin alles nog in dezelfde stijl is als in de jaren dat Sr. Lipton daar leefde en werkte is een bijzondere herinnering en een plek waar je de geschiedenis voelt alsof je er even onderdeel van bent. De ontvangst door de huidige manager en zijn werkgever was op zijn minst gezegd overweldigend. In het huis mochten wij de dag afsluiten met een diner en werden gesprekken gevoerd alsof men elkaar al jaren kende. Een speciale ervaring, en trots om daar te mogen zijn! Na het diner bezochten wij de Dambatenne fabriek waar enkele bekende merken hun thee afnemen en laten verpakken.

12-01-19

Het is zaterdag en wij bezoeken de Galpaditenne Tea Factory,in Lellopitiya, Ratnapura. Een prachtige fabriek die gebruik maakt van moderne techniek en waarbij de plantages binnen 24 uur hun geld op de bank hebben staan van de geleverde thee. Dit is mogelijk door de thee bij het laden en het verwerken te wegen zodat direct duidelijk is wat de waarde van het aangeleverde product is. Na het bezoeken van de fabriek bezoeken we de showroom en teatasting room en testen we diverse producten. De 13e hebben wij een dag voor ons zelf en overnachten in Bentota Beach Resort, een prachtig resort gelegen aan de Indische oceaan.

13-01-19

Zondag, wakker worden met het geluid van de zee, vogels en een ontbijt waar je thuis de tijd niet voor zou nemen. Bentota Beach Resort is een plek waar ik nog eens terug naar toe wil, wat een fijne omgeving en wat een vriendelijke mensen. In de middag besluiten we een boottocht te maken over het Maduganga meer vlak bij Karandeniya en bezoeken daar Cinnamon Island, een klein eiland waar je uitgelegd krijgt hoe kaneel wordt verwerkt en hoe men blad van kokosbomen vouwt om deze daarna te gebruiken als dakbedekking.

14-01-19

Bezoek aan fabriek en magazijn van Anverally & Sons. Anverally wordt aangestuurd door Mohamed Anverally, de vierde generatie in het familiebedrijf. De fabriek van Anverally is een moderne fabriek waar teabags voor diverse landen worden verpakt. In het magazijn staat een gigantische voorraad op pallets die met de modernste heftrucks snel en accuraat kunnen worden verplaatst. We bezoeken vervolgens Foster & Walker, brokers sample room en warehouse. Foster & Walker heeft gemiddeld 1.5 miljoen kilo thee in haar magazijn staan welke dagelijks in en uitgereden wordt door heftruks met extra uitschuifbare vorken om vanuit de vierdubbel opgestelde pallets de verkochte thee te verplaatsen en te verzenden naar de afnemer. In de sample room komen dagelijks 3000 nieuwe theemonsters binnen van 2kg die worden verpakt in kleine theemonsters van 25 of 50 gr. Zodat deze door de kopers kunnen worden getest voordat zij de thee zullen aankopen. We bezoeken als laatst het kantoor van Anverally en na een dertigtal theeën getest te hebben ontvangen wij als afsluiting een tas vol thee en accessoires die mee naar huis mogen en genieten samen met de eigenaar en personeel van een lichte lunch. We verlaten het kantoor en sluiten de tour deze dag af met een diner met muziek, lokale dansers en een vuurspuwende act.

15-01-19

Deze dag brengen wij door in Colombo, een bezoek aan het drukke centrum waar het een komen en gaan is van auto’s bussen en Tuk Tuk’s. Men vliegt er langs elkaar heen met luid getoeter en met de Tuk Tuk ben je voor 300 LKR ( € 1,50 ) aan de andere kant van de stad. Shoppen, tempels bezoeken, er is veel mogelijk en de lokale bevolking helpt je graag op weg.

16-01-19

De groep is bijna volledig vertrokken en breng ik dus in mijn eentje een bezoek aan de prachtige Temple of Sri Kailawasanathan Swami Devasthanam Kovil waar ik versteld sta van de verzamelde spullen die daar zijn opgestapeld in vitrines zoals sieraden, horloges en ruimten vol met Boeddha beelden. Ik shop in een centrum in de buurt nog wat laatste dingen bij elkaar waarna ik mij naar het vliegveld laat brengen en ik aan mijn terugreis begin van een fantastische reis vol met informatie over thee, de productie, eindresultaten en activiteiten met een leuke groep mensen uit verschillende delen van Europa zoals Duitsland, Italië, Denemarken, Zweden, Noord Ierland, Frankrijk en ik uit Nederland.

Een reis om als dierbare herinnering te bewaren, maar één die ik zeker ook graag met u deel.

Gerrit Scholten